Avhandlingar och publikationer
Pharmacoepidemiologic studies on antimicrobial safety
Publicerad 25 maj 2024
Olof Nibell
Sammanfattning
Studierna i avhandlingen baserar sig på svenska och danska registerdata, inhämtade från åren 2006–2018 respektive 1997–2011. Jag spenderade den första tiden på Statens Serum Institut (SSI) i Köpenhamn, och bekantade mig där med de danska hälsoregisterna, för att därefter fokusera mer på de svenska.
Trots att vi är lika på många plan så är förskrivningstraditioner och riktlinjer inte helt lika mellan Sverige och Danmark. Ett par skillnader är användandet av makrolider vid luftvägsinfektioner vilket är mer prevalent i Danmark, och skillnader rörande indikationerna för penicillin V och amoxicillin. Tack vare tillgången till våra unika personnummer har hälsoregisterna (läkemedelsregistret, patientregistret, dödsorsaksregistret, etc.) kunnat länkas samman för att i sin tur användas för att besvara olika frågeställningar.
Huvudfokus har legat på farmakoepidemiologi, dvs. vilken inverkan/påverkan användandet av en medicinsk produkt eller ett läkemedel har på en population. Med hjälp av moderna statistiska metoder har vi kunnat bedöma risken för ovanliga biverkningar associerade med olika typer av antibiotika. I de första tre projekten använde vi oss av propensity scores för att matcha grupperna och i det fjärde projektet använde vi en något modernare princip som heter entropibalansering.
Det första arbetet baserades på danska hälsoregister och i detta arbete undersökte vi om användandet av makrolider (claritromycin och roxitromycin) ökade långtidsrisken för kardiovaskulär död. Tidigare studier hade visat en ökad korttidsrisk och därtill hade en annan studie, lite överraskande, även visat en ökad långtidsrisk för död. Kontrollgrupp utgjorde individer som förskrivits penicillin V. Vi kunde inte se någon skillnad mellan grupperna under uppföljningstiden (365 dagar).
I det andra arbetet undersöktes om det fanns en ökad risk för akuta leverskador i samband med användande av fluorokinoloner. Arbetet baserades på svenska registerdata och vi jämförde risken mellan förskrivning av fluorokinolon och amoxicillin under en uppföljningstid på 60 dagar. Vi fann att risken för akuta leverskador var dubbelt så hög för fluorokinoloner som för amoxicillin. Trots en tydligt ökad relativ risk så är naturligtvis den absoluta risken liten; dock ej negligerbar, åtminstone på gruppnivå.
Det tredje arbetet var en logisk uppföljning av de rapporter som kommit de senaste åren avseende risken för kärlrelaterade skador (aortaaneurysm/aortadissektion) hos personer som förskrivits fluorokinoloner. Amerikanska och europeiska läkemedelsmyndigheter utfärdade nyligen en varning även om ökad risk för klaffskador associerade med fluorokinolonanvändning. I en studie baserad på svenska registerdata jämfördes risken mellan förskrivning av fluorokinoloner respektive penicillin V och uppkomst av aorta- och mitralisskador hos patienter, men vi kunde inte påvisa någon skillnad mellan grupperna.
I det fjärde arbetet undersökte vi risken för leverskador bland patienter behandlade med flukloxacillin. Leverskada är en sedan tidigare känd biverkan av flukloxacillin, där syftet med vår studie var att göra en bedömning med hjälp av uppdaterade registerdata och nya statistiska metoder. Vi jämförde risken för leverpåverkan mellan flukloxacillin och klindamycin och fann en sjufaldigt ökad risk för akuta leverskador bland patienter som förskrivits flukloxacillin.
Ingående arbeten
I. Inghammar M, Nibell O, Pasternak B, Melbye M, Svanström H, Hviid A. Long-Term Risk of Cardiovascular Death with Use of Clarithromycin and Roxithromycin: A Nationwide Cohort Study. Am J Epidemiol. 2018 Apr 1; 187(4): 777-785 II. Nibell O, Svanström H, Inghammar M. Oral Fluoroquinolone Use and the Risk of Acute Liver Injury: A Nationwide Cohort Study. Clin Infect. Dis. 2022 Jul 6; 74(12): 2152-2158. III. Nibell O, Björk J, Inghammar M. Oral Fluoroquinolone Use and the Risk of Aortic- and Mitral Valve Regurgitation. Under review BMJ medicine. IV. Nibell O, Björk J, Nilsson A, Jacobsson G, Inghammar M. The Risk of Acute Liver Injury Associated with Flucloxacillin – A Nationwide, Entropy Balanced cohort Study. Under review Clinical Microbiology and Infection.
Kort om mig
OLOF NIBELL
Lund
Om avhandlingen
RESPONDENT: Olof Nibell
HUVUDHANDLEDARE: Malin Inghammar, avdelningen för infektionsmedicin, Lunds universitet
BIHANDLEDARE: Jonas Björk, avdelningen för arbets- och miljömedicin, Lunds universitet Bengt Ljungberg, avdelningen för infektionsmedicin, Lunds universitet
OPPONENT: Professor Reimar W. Thomsen, Århus Universitet, Danmark
DISPUTATIONSDATUM: 3 maj 2024