Välkommen till Infektion.net
Dessa sidor innehåller information från Svenska Infektionsläkarföreningen. Merparten är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal men här finns även en del information riktad till allmänheten.
Dessa sidor innehåller information från Svenska Infektionsläkarföreningen. Merparten är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal men här finns även en del information riktad till allmänheten.
Här har vi samlat information om aktuella studier.
PACUTI är en nationell klinisk prövning om peroral uppföljning av febril urinvägsinfektion orsakad av ESBL-bildande bakterier. Den drivs från Helsingborgs lasarett och jämför uppföljande behandling med kombinationen pivmecillinam + amoxicillin/klavulansyra mot antingen ciprofloxacin, trimsulfa eller ertapenem beroende på bl.a. känslighet. PACUTI är en oblindad non-inferiority studie med målet att inkludera 330 patienter under ca 4 års tid. Det primära utfallsmåttet är klinisk utläkning som utvärderas vid en blindad centraliserad strukturerad telefonintervju 10 dagar efter avslutad antibiotika. Den första patienten inkluderades i maj månad i år och i skrivande stund har redan ett flertal patienter inkluderats vid infektionsenheterna i Västerås, Helsingborg, Lund, Malmö och Kristianstad. Allt fler kliniker ansluter och vår förhoppning är att vi snart kommer att bli fler än de tio kliniker som aktivt deltar i nuläget.
Ni är välkomna kontakta oss (oskar.ljungquist@med.lu.se eller jonas.tverring@med.lu.se) om ni är intresserade av att delta i studien. Gå in på pacuti.se för att läsa mer eller komma i kontakt med studiegruppen.
A randomised, multicentre, controlled trial to compare the duration of supplemental oxygen treatment in adults with Mycoplasma pneumoniae pneumonia treated with betamethasone or not, in addition to antibiotics.
En prövarinitierad studie där alla kliniker i Sverige är välkomna att delta. Även enstaka patienter från en klinik kan bidra till att svara på frågan om allvarligt sjuka mykoplasma-patienter förbättras av kortisonbehandling.
Denna randomiserade, kontrollerade multicenterstudie syftar till att utvärdera om oralt intag av betametason under 5 dagar, som tillägg till antibiotika, är fördelaktigt vid behandling av vuxna patienter med lunginflammation och hypoxemi orsakad av Mycoplasma pneumoniae. Det primära effektmåttet är tid till regress av hypoxemi. Sekundära effektmått inkluderar tid till utskrivning från sjukhus, förbättring av subjektivt välbefinnande, andfåddhet och hosta mätt med ett standardiserat frågeformulär, tid till regress av feber, inverkan på eradikering av M. pneumoniae samt förekomst av biverkningar. Totalt planeras 70 vuxna patienter inkluderas, av vilka 25 inkluderats i skrivande stund (230828). EudraCT-nummer 2016-002585-32. Vid intresse att delta är ni varmt välkomna att höra av er!
Huvudprövare: Johan Ursing, johan.ursing@regionstockholm.se.
Infektionskliniken Danderyds sjukhus
Kontaktperson: Karl Hagman, karl.hagman@vgregion.se.
Infektionskliniken Sahlgrenska sjukhuset
COMeBAC är en randomiserad studie på vuxna patienter med penicillinkänslig S. aureus bakteriemi, jämförande behandling med bensylpenicillin och cloxacillin.
Studien kommer drivas som en nationell studie med inkluderade sjukhus i Lund, Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Göteborg, Stockholm, Umeå och Uppsala initialt. Studiegruppen väntar på godkännande från etik och läkemedelsprövning med förväntad uppstart under våren/sommar 2024. Studien är oblindad och målet är att inkludera 420 patienter under ca 3-4 år. Testning av penicillin på S. aureus isolat planeras att sättas upp på de mikrobiologiska laboratorierna som är knutna till de deltagande infektionsklinikerna.
Vi välkomnar fler infektionskliniker att delta om intresse finns.
För mer kontakt eller önskemål om deltagande ta gärna kontakt med Malin Hagstrand Aldman, infektionskliniken Lund, SUS, på mailadress: Malin.hagstrand_aldman@med.lu.se
SNAP (https://www.snaptrial.com.au/
Hör av er till jonas.tverring@med.lu.se vid intresse!