Avhandlingar och publikationer
Diagnostik av EVD-relaterade infektioner på NIVA
Publicerad 21 november 2024
Ett viktigt instrument vid vård på NIVA är externt ventrikeldränage (EVD). En nackdel med EVD är att flera naturliga barriärer för infektion bryts och att katetern kan fungera som ingångsport för bakterieinfektioner i CNS, EVD-relaterade infektioner (EVDRI).
Ett kliniskt problem är att de symtom som kan tyda på CNS-infektion ofta förekommer hos NIVA-patienter, även utan infektion. Även de rutinmässigt använda CSV-biomarkörerna för infektion (leukocyttal och koncentration av laktat, glukos och protein) är ofta derangerade hos NIVA-patienter och resultatet av odling på CSV kan vara svårtolkat pga. pågående antibiotikabehandling eller växt av lågvirulenta bakterier. Sammantaget leder detta till att det är svårt för klinikern att bedöma vilka patienter som har EVDRI och inte, vilket innebär en risk för både överbehandling och fördröjda diagnoser.
Avhandlingen innehåller fyra delarbeten som i förlängningen syftar till ökad kunskap om diagnostik av EVDRI. I det första arbetet (I) visades att säkerställd EVDRI var relativt sällsynt (5,8% av patienterna) men att man ofta misstänkte EVDRI och att många av patienterna (42,4%) någon gång behandlades för EVDRI under tiden på NIVA. Det sågs också att den mikrobiologiska etiologin dominerades av koagulasnegativa stafylokocker. Det andra arbetet (II) undersökte om proteinet heparinbindande protein (HBP) kan användas som biomarkör för EVDRI. Resultaten visade att HBP-koncentrationen i CSV var signifikant högre hos patienter med EVDRI men att begränsningar i sensitivitet och specificitet gör det osäkert ifall mätning av HBP i CSV skulle tillföra någon klinisk nytta. I delarbete tre (III) undersöktes hur väl bakteriepåvisning med 16S-PCR överensstämde med odlingsresultat i CSV hos patienter EVD. Sammantaget sågs att 16S PCR stämde väl överens med odlingsresultat, och sekvensering med så kallad Nanopore-teknik fungerade väl för artidentifiering och gav inget stöd för att CSV-odlingar var falskt negativa. I det fjärde arbetet (IV) analyserades CSV proteomet hos NIVA-patienter med masspektrometri (MS). Proteomet i CSV jämfördes sedan mellan patienter med respektive utan infektion. I den primära analysen kunde inget enskilt protein identifieras som hade ett signifikant högre uttryck vid infektion. En möjlig förklaring till detta den stora heterogeniteten i CSV-proteomet som sågs hos dessa patienter.
Avhandlingen tillför ny kunskap kring incidens, mikrobiologisk etiologi och diagnostik av EVDRI samt belyser den kliniska utmaningen att tolka resultat från såväl cytokemiska som mikrobiologiska analyser på CSV från patienter på NIVA med EVD-behandling.