Vårdprogram
Virala CNS-infektioner – Vårdprogram från SILF
Publicerad 12 december 2022
Den nya versionen innehåller bl.a utvidgning av avsnitten rörande immunsupprimerade patienter, nytt avsnitt om CNS-virulens vid infektion med SARS-CoV-2, och uppdaterade rekommendationer avseende TBE-vaccination och nyheter om dosering av aciklovir. Uppdaterad 2021-2022.
Vårdprogrammet Virala CNS-infektioner har utarbetats av en arbetsgrupp inom Svenska Infektionsläkarföreningen och publicerades första gången 2010. Revidering och uppdatering gjordes 2015- 2016 och nu senast 2021-2022. Medlemmarna i vårdprogramgruppen deltar i form av experter. De riktlinjer som ges representerar inte någon officiell ståndpunkt från respektive arbetsgivare.
På uppdrag av Svenska Infektionsläkarföreningen arbetade vi fram ett nationellt vårdprogram som publicerades 2010, reviderades 2016 och som nu uppdaterats (2021-22). Det är sprunget ur ett behov av att sammanfatta aktuell kunskap och erfarenhet av diagnostik och behandling av virusinfektioner i centrala nervsystemet (CNS).
Avsikten är att komma fram till rimlig och praktisk handläggning. Dokumentet är baserat på en grundlig litteraturgenomgång. Evidensgradering har gjorts avseende vanliga och viktiga agens. Vi har i första hand fokuserat på vuxna immunkompetenta patienter, men kortare tillägg om immunsupprimerade finns under vissa avsnitt.
Handläggningen av virala CNS-infektioner låter sig inte nedtecknas helt lätt som kokboksrecept. I första delen presenteras förslag på flödesscheman till stöd för behandlande läkare utifrån den kliniska bild som dominerar, akut encefalit, meningit eller myelit. I andra delen finns agens-specifika avsnitt där viktiga vanliga virus särskilt har lyfts fram med rekommendationer avseende diagnostik och behandling. Ett avsnitt om covid-19 och neurologiska komplikationer har tillkommit.
Programgruppen som består av infektionsläkare ansvarar gemensamt för dokumentet i sin helhet. Externa experter har bidragit med revidering av avsnitt om infektiösa och icke infektiösa differentialdiagnoser, smittskyddsaspekter, virologisk diagnostik, radiologi och neurofysiologi vid virala CNS-infektioner. Behovet av uppföljning av patienten har uppmärksammats i ett avsnitt om neurorehabilitering.
Nyheter i vårdprogrammet (juni 2022)
- Doseringen av aciklovir vid herpesencefalit har förtydligats med hänsyn till risken för toxicitet. Standarddosen är 10 mg/kg x 3 och bör vid obesitas beräknas på Ideal Body Weight (IBW) snarare än absolut kroppsvikt. Endast för yngre, njurfriska personer utan obesitas kan dosering upp till 15 mg/kg övervägas i samråd med specialist inom området och med noggrann övervakning av njurfunktionen.
- Doseringen av antiviraler vid VZV CNS-infektioner är aciklovir 10-15 mg/kg x 3 i.v. alternativt valaciklovir 1-2 g x 3 p.o.
- Koncentrationsbestämning av aciklovir och den toxicitetsassocierade metaboliten CMMG kan övervägas vid misstanke om överdosering, till exempel vid symtom på njur- eller neurotoxicitet.
- Avsnitten rörande immunsupprimerade patienter i olika kapitel har uppdaterats och utvidgats då denna patientgrupp ökar.
- Icke-infektiösa differentialdiagnoser har uppdaterats och utvidgats med flera nya neurologiska diagnoser.
- Vårdprogrammet har kompletterats med ett nytt kapitel om CNS-virulens vid infektion med SARS-CoV-2.
- Rekommendationerna avseende TBE-vaccination har uppdaterats.
- Bakgrunden har kompletterats med en diskussion om immunmodulerande behandling vid virala CNS-infektioner.
Kontaktperson: Marie Studahl, Göteborg
Gruppens sammansättning
Marie Studahl, Göteborg (sammankallande)
Elisabeth Aurelius, Stockholm
Anna Grahn, Göteborg
Sara Gredmark Russ, Stockholm
Göran Günther, Uppsala
Johan Lindström, Göteborg
Silvia Schliamser, Lund
Johanna Sjöwall, Linköping
Gabriel Westman, Uppsala
Lars Lindquist, Stockholm (adjungerad)
Tidigare gruppmedlemmar
Britt- Marie Eriksson, Uppsala
Malin Bengnér, Jönköping
Jan Fohlman, Växjö
Elisabeth Franzen-Röhl, Stockholm