Vårdprogram
Endokardit – Vårdprogram från SILF
Publicerad 23 augusti 2021
Vårdprogrammet för Endokardit har utarbetats av en arbetsgrupp inom Svenska Infektionsläkarföreningen. Senaste versionen uppdaterades 2021. Rekommendationer om i vilka situationer partiell peroral behandling kan komma i fråga vid endokardit har nu inkluderats men den mer omfattande värdering som gjordes 2019 kvarstår i sin helhet nedan.
Bakgrund och process
Vårdprogrammet Infektiös endokardit (IE) publicerades första gången 2002 på uppdrag av Svenska Infektionsläkarföreningen och denna version blir därmed den sjunde (2003, 2006, 2009, 2012, 2016, 2021). Målgruppen för vårdprogrammet är i första hand läkare vid infektionskliniker men det är också av intresse för kardiologer, thoraxkirurger med flera.
Rekommendationerna är baserade på litteraturstudier innefattande randomiserade behandlingsstudier men även kohortstudier och fallserier, därutöver på analys av internationella riktlinjer och på gruppens samlade kliniska erfarenheter. Uppgifter ur Svenska endokarditregistret har också beaktats. Samtliga fall av misstänkt eller säker IE med bakteriell eller svampetiologi bör anmälas till endokarditregistret. Detta gäller även patienter som vårdats utanför infektionsklinik. Registret har funnits sedan 1995 och tillför värdefull information om epidemiologi, behandlingsresultat och förändringar över tid.
Nyheter i rekommendationerna
- Diagnoskriterier från European Society of Cardiology (ESC) 2015 tillämpas istället för Dukes modifierade kriterier
- Användande av SIR istället för MIC-värden för att ange antibiotikakänslighet
- Nytt avsnitt om initial handläggning vid misstanke om endokardit på akutmottagningen
- Antibiotikarekommendationer ges per etiologiskt agens med nativ och protesendokardit i anslutning tillvarandra
- Rekommendationer för endokardit orsakad av cuti- och corynebakterier har inkluderats
- Daptomycin rekommenderas före vankomycin vid alla typer av endokardit orsakad av stafylokocker där betalaktamer inte kan användas
- Rekommendationer för partiell peroral endokarditbehandling har integrerats i avsnitt där sådan bedöms kunna bli aktuell
- Nytt avsnitt om preoperativa åtgärder har adderats
Programgruppen för endokardit
Magnus Rasmussen, Lund, sammankallande
Ulrika Snygg-Martin, Göteborg, registeransvarig
Siri Kurland, Uppsala
Andreas Berge, Stockholm
Gunlög Rasmussen, Örebro
Daniel Wide, Halmstad
Jonas Öberg, Helsingborg
Helena Lindberg, Halmstad