Vårdprogram
Tuberkulos – Vårdprogram från SILF
Publicerad 2 mars 2023
Målgruppen för dokumentet är framförallt infektionsläkare men även läkare och sjuksköterskor som tar hand om patienter med tbc inom andra specialiteter i både öppen- och slutenvård, kan ha nytta av vårdprogrammet.
Målgruppen för dokumentet är framförallt infektionsläkare men även läkare och sjuksköterskor som tar hand om patienter med tbc inom andra specialiteter i både öppen- och slutenvård, kan ha nytta av vårdprogrammet.
Tuberkulos drabbar individer i alla åldrar och olika organ, varför fallen kan upptäckas inom många olika kliniska specialiteter. I Sverige är tbc numera en ovanlig diagnos och handläggningen bör koncentreras till infektionskliniker och barnkliniker, för en samlad kompetens. Programgruppen består av personer som handlägger patienter med tbc på sina respektive kliniker och som bedriver eller bedrivit forskning om tbc.
Detta är första gången som Svenska Infektionsläkarföreningen tagit fram riktlinjer för handläggning av tuberkulos (tbc). Tidigare fanns en Vägledning framtagen av Socialstyrelsen som reviderades senast 2009. Målgruppen för dokumentet är framförallt infektionsläkare men även läkare och sjuksköterskor som tar hand om patienter med tbc inom andra specialiteter i både öppen- och slutenvård, kan ha nytta av vårdprogrammet.
Vårdprogrammet kommer med lämpliga intervall att uppdateras och revideras. Kommentarer och synpunkter på dokumentet mottas gärna i det fortlöpande förbättringsarbetet, via SILF.
Vårdprogram tuberkulos 2023Filmer
Informationsfilm om aktiv och latent tuberkulos. Filmen är framför allt riktad till personer med latent tuberkulos som besöker våra infektionsmottagningar. Syftet med filmen är att öka kunskapen om tuberkulos och därmed försöka minska stigmat kring sjukdomen och även öka följsamheten till behandling. Filmen finns på svenska, engelska, somali, tigrinja och arabiska
Producerad av Kristian Jeremic-Laache i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.
Programgrupp 2019–2022
Per Björkman, Malmö
Judith Bruchfeld, Stockholm
Lina Davies Forsman, Stockholm
Gabrielle Fröberg, Stockholm
Anna Gillman, Uppsala
Jerker Jonsson, Stockholm (sammankallande)
Ulf Karlsson, Lund
Karsten Kötz, Göteborg (pediatrik)
Elisabet Lönnermark, Göteborg
Katarina Niward, Linköping
Thomas Schön, Kalmar
Aylin Yilmaz, Göteborg