Vårdprogram
Led- och skelettinfektioner – Vårdprogram från SILF
Publicerad 11 juli 2023
Vårdprogrammet för led- och skelettinfektioner hos vuxna patienter publicerades i sin senaste version juli 2023.
Introduktion
Ortopediska infektioner har sedan lång tid utgjort ett komplext inslag på landets infektionskliniker. I nära samarbete med ortopeder har regelbundna ronder och mottagningar utvecklats på allt fler sjukhus. Under de senare 30–35 åren har även ett antal internatkurser för huvudsakligen parvis specialistutbildade infektionsläkare och ortopeder från samma huvudman genomförts. Dessa kontakter har med tiden lett fram till en policy för diagnostik och behandling av ortopediska infektioner.
Svenska Infektionsläkarföreningens vårdprogram för led- och skelettinfektioner publicerades första gången 2004, reviderades 2008 och 2018, denna version blir således den fjärde. Målgruppen för vårdprogrammet är i första hand läkare vid infektionsklinikerna men det är också av intresse för läkare inom ortopedi, akutmedicin, diabetesvård med flera.
Rekommendationerna baseras på gruppens samlade kliniska erfarenheter, analys av internationella riktlinjer samt litteraturstudier, inkluderande randomiserade behandlingsstudier, andra studier och fallserier. Internationella publikationer är inte alltid relevanta för svenska förhållanden, särskilt beträffande antibiotikakänslighet hos orsakande mikrober och val av antibiotikabehandling. Antalet publikationer inom området ortopediska infektioner ökar ständigt men kännetecknas av att andelen kontrollerade studier är liten. Ortopediska infektioner, framför allt i relation till implantat, är ovanliga tillstånd med komplex patofysiologi och materialen blir därför heterogena och vanligen också små. De viktigaste referenserna redovisas i slutet av varje avsnitt.
En stor del av basen för Vårdprogrammets rekommendationer utgörs därför av beprövad erfarenhet. Av denna anledning är bevisgradering viktig och har angivits i anslutning till rekommendationerna. Vi har också via Svensk Ortopedisk Förening (SOF) säkerställt tillgång till ortopeder med specialkunskap inom respektive område som diskussionspartner under arbetets gång. Även Referensgruppen för antibiotikafrågor (RAF) har kommit med synpunkter på innehållet i dokumentet. När behov funnits har också kompetens från andra specialiteter involverats i diskussionen avseende rekommendationer.
Detta vårdprogram är skrivet helt utan inblandning från kommersiella aktörer och utan extern finansiering. Vi har valt att endast benämna antibiotika med generikanamn och utelämnat alla handelsnamn, med undantag för det fåtal kommersiella produkter där handelsnamnet bedömts nödvändigt för att underlätta för läsaren.
Samtliga deltagare i gruppen står bakom detta dokument i sin helhet. Gruppens medlemmar mottar gärna synpunkter på innehållet och förslag på vad som är lämpligt att låta utgå eller komplettera vid nästa revision.
Vi vill tacka de avgående medlemmarna Bertil Christensson och Börje Åkerlund för sitt engagemang i tidigare versioner av vårdprogrammet, och samtidigt välkomna de nya deltagarna i vårdprogramgruppen.
Nyheter i 2023 års vårdprogram
- Layoutändringar inkluderande nya faktarutor
- Handfasta råd – ”Do’s and Dont’s vid implantatassocierade infektioner”
- Nyskrivet kapitel om lokalt administrerad antibiotika
- Omfattande revision av kapitel ”Systemisk antibiotikaprofylax”, som nu omfattar såväl artoplastik somfraktur- och ryggkirurgi, inkluderande lokal antibiotikaprofylax.
- Nyskrivet kapitel om mikrobiologisk diagnostik
- Reviderat spondylodiskit-kapitel, nu omfattande även epiduralabscesser samt en diagnostisk algoritm
- Nyskrivet kapitel om implantatrelaterade rygginfektioner hos vuxna
Andra viktiga förändringar
- Justerad rekommendation av dosering amoxicillin (750 mg–1 g x3-4 alternativt 1 g x3) istället för 1 g x3
- Rangordning av kombinationspreparat till rifampicin utifrån befintlig vetenskap
- Nytt doseringsförslag för långtidsbehandling med dalbavancin vid kurativt syftande behandling avimplantatinfektioner, inkluderande hantering av serumkoncentrationsbestämning.
- Uppdaterad definition av ledprotesinfektion baserad på European Bone and Joint Infection Society(EBJIS) algoritm.
- Rekommendation om kortad behandlingstid (6 veckor) efter enstegsbyte vid ledprotesinfektion.
- Nya algoritmer avseende utredning och behandling av frakturrelaterad infektion
Kontaktperson: Staffan Tevell, Karlstad.
Programgrupp Led- och skelettinfektioner 2023
Marcus Ahl, Stockholm
Nikolaos Dimopoulos, Uppsala
Emeli Månsson, Västerås
Åsa Nilsdotter-Augustinsson, Region Östergötland
Cecilia Rydén, Helsingborg
Ulf Ryding, Östersund
Bo Söderquist, Örebro
Staffan Tevell, Karlstad (Sammankallande)
Olof Thompson, Lund
Jonatan Tillander, Göteborg