Vårdprogram
Bakteriella CNS-infektioner – Vårdprogram från SILF
Publicerad 9 februari 2022
Avser vuxna patienter med akut bakteriell meningit, neurokirurgisk infektion, tuberkulös meningit, hjärnabscess och neuroborrelios Reviderat 2020 Svenska Infektionsläkarföreningen
Bakteriella infektioner i centrala nervsystemet (CNS) är relativt ovanliga men potentiellt livshotande och är en typ av infektioner som infektionsläkare handlägger, antingen på den egna kliniken eller som konsulter. På grund av allvarlighetsgraden vid denna typ av infektioner är det angeläget med ett snabbt initialt omhändertagande avseende diagnostik och adekvat behandling. En svårighet är att bakteriella CNS-infektioner är relativt ovanliga och ibland går med symptom som ger flera differentialdiagnostiska alternativ vilket kan leda till att diagnosen fördröjs eller missas helt. Det är därför angeläget att man som kliniskt verksam läkare alltid beaktar denna typ av infektioner som en diagnostisk möjlighet vid bedömningen av svårt sjuka patienter.
Vuxna patienter med akut bakteriell meningit (ABM) och meningit orsakad av tuberkulos vårdas huvudsakligen på infektionsklinik men patienterna ses ofta initialt av primärvårdsläkare, akutläkare, invärtesmedicinare eller neurologer och vårdas ofta på intensivvårdsavdelning. Detta gör att kunskap om diagnostik och primär handläggning av CNS-infektioner är viktig, inte bara för infektionsläkare, utan även för flera andra läkarkategorier. Eftersom ABM är ett akut livshotande tillstånd där korrekt diagnostik och behandling är avgörande för utfallet har diagnosen lyfts som ett av de tillstånd som bedöms vid medicinsk kvalitetsrevision av infektionskliniker. Föreningen har också tagit initiativ till ett nationellt kvalitetsregister avseende vuxna patienter med ABM sedan 1994.
För att ytterligare framhålla betydelsen av bakteriella CNS-infektioner och i strävan att förbättra vårdkvaliteten för dessa patienter, har en arbetsgrupp under ledning av infektionsläkarföreningen utarbetat ett vårdprogram 2004. Detta vård-program var avgränsat att omfatta diagnoserna ABM, hjärnabscess och neuro-kirurgisk CNS-infektion hos vuxna patienter. Vårdprogrammet reviderades 2009–2010 varvid tuberkulös meningit inkluderades.
Det sker naturligtvis en ständig utveckling av kunskapen avseende patofysiologi, diagnostik och behandling av CNS-infektioner. Det epidemiologiska läget och bakteriers resistensförhållanden förändras ständigt. Dessutom tillkommer och försvinner behandlingsalternativ. Därför bör dokumentet revideras med jämna mellanrum. En kontinuerlig ”feed-back” från kollegor, inom såväl infektionsmedicin som andra specialiteter, motiverar också förändrade rekommendationer. Vi har nu uppdaterat vårdprogrammet med hänsyn till detta och inkluderat neuroborrelios som är den vanligaste bakteriella infektionen i CNS.
Vårdprogrammet inleds med ett avsnitt (Faktarutor) med en sammanfattning av rekommendationerna av den kliniska handläggningen av patienter i respektive diagnosgrupp. Detta är avsett att vara ett lätt tillgängligt dokument att använda som manual, främst vid det första akuta omhändertagandet. Vårdprogrammet är i sin helhet avsett att användas i klinisk praxis men innefattar också översiktliga uppgifter om epidemiologi, patofysiologi och symtomatologi. Tonvikten har lagts på kliniska rekommendationer om diagnostiska åtgärder och behandlingsalternativ. Rekommendationerna baseras på genomgång av relevant vetenskaplig litteratur och vi har eftersträvat att i möjligaste mån ange bevisläget enligt en enhetlig bevisgraderingsskala (IDSA). Innehållet har fått en viss dragning åt lärobok men arbetsgruppen har efter diskussion låtit det vara så för att redovisa bakgrundsdata som ligger till grund för rekommendationerna. De mest relevanta referenserna finns samlade i slutet av varje avsnitt.
Vårdprogram_bakt_cns-inf_231030
Programgrupp
Magnus Brink, Göteborg
Judith Bruchfeld, Stockholm
Hans Fredlund, Örebro
Martin Glimåker, Stockholm
Anna Ljunghill-Hedberg, Uppsala
Christer Mehle, Umeå
Silvia Schliamser, Lund
Jan Sjölin, Uppsala
Johanna Sjöwall, Östergötland
Olof Säll, Örebro
Malin Veje, Göteborg