Riktlinjer
Malariaprofylax – rekommendationer från SILF
Publicerad 9 november 2023
Rekommendationerna innehåller en sammanfattning av aktuellt kunnande om skyddseffekter och biverkningar av malarialäkemedel samt utarbetade doseringsscheman.
Malaria är en potentiellt allvarlig och dödlig infektion. Det är därför av största vikt att resenärer skyddar sig mot malaria under vistelser till malariadrabbade områden. Risken att en resenär insjuknar i malaria påverkas av en mängd faktorer och varierar stort mellan olika geografiska områden.
Förebyggande åtgärder innefattar både skydd mot myggstick och, i områden där risken för infektion är hög, även intag av läkemedelsprofylax. Detta dokument fokuserar främst på läkemedelsprofylax, men ger även råd avseende skydd mot myggstick. Rekommendationer bygger på en genomgång av internationell litteratur inom området, riktlinjer och rapporter från Världshälsoorganisationen (WHO), nationella myndigheter och expertis i andra länder samt på svenska erfarenheter. Avsikten är att rekommendationerna ska tjäna som kunskapsbas för den som regelbundet arbetar med dessa frågor.
I denna upplaga har flera uppdateringar gjorts. Vi har bland annat tagit bort den nedre åldersgränsen för myggmedel som är godkända av WHO. Risk för allvarlig sjukdom i vektorburen smitta väger tyngre än risk för toxiska biverkningar av myggmedel. Detta förutsätter att myggmedel används enligt producenternas rekommendationer, enbart appliceras på hud och inte kommer i kontakt med slemhinnor.
För resor till Zanzibar har vi återgått till att rekommendera läkemedelsprofylax pga ett ökat antal rapporterade malariafall. Detta visar på den föränderliga situationen och man behöver kontinuerligt uppdatera sig inför resemedicinsk rådgivning om malaria.
Rekommendationer för malariaprofylax 2023 – uppdatering 240306