Avhandlingar och publikationer
Prosthetic Joint – Infection of the Hip
Publicerad 1 oktober 2021
Peter Wildeman
Sammanfattning
I SVERIGE OPERERAS det in mer än 20 000 höftproteser varje år och totalt är det ca 200 000 individer som har en höftprotes. Höftprotesoperationen har beskrivits som den mest framgångsrika operationen under 1900-talet då den förbättrat människors livskvalitet med min-skad smärta och förbättrade möjligheter till ett aktivt liv med goda långtidsresultat. 2 Dessvärre är den associerad med flera svåra komplikationer där ledprotesinfektioner är en av de vanligaste och kan vara förödande för patienterna med efterföljande smärta och lidande, samt till stor kostnad för skattebetalarna. Syftet med min avhandling var att undersöka orsaker och effekter av att drabbas av en led-protes-infektion i höftleden.
Fyra studier ingår vilka spänner från helgenomsekvensering av bakterier, identifiering av riskfaktorer för behandlingsvikt, undersökning av de långsiktiga effekterna med avseende på patienternas hälsa samt livskvalitet efter att ha drabbats av en ledprotesinfektion. Dessutom ingår en utvärdering av det nationella och specialitetsövergripande projektet: PRISS (ProtesRelaterade Infektioner Skall Stoppas) i avhandlingen.
I den första studien beskriver vi för första gången att kommensalen Cutibacterium avidum har förmåga att ge upphov till ledprotesinfektioner och visar att den har många virulensfaktorer inklusive gener för biofilmsproduktion. Dessa infektioner verkar vara kopplade till kirurgiska snitt som sker i eller i närheten av hudveck exempelvis vid främre snitt. Dessa fynd har senare bekräftats i flera studier.
Den andra studien handlar om den mer kända Staphylococcus aureus som har en stor sjukdomsalstrande potential och är den vanligaste orsaken till ledprotesinfektioner i höftleden. Stafylokockstammar från näsisolat skiljer sig ej från de som orsakar ledprotesinfektioner med avseende på virulensgener och klonala komplex. Dessa genetiska egenskaper påverkade inte behandlingsutfallet eller graden av infektionsutläkning.
Tredje studien är en undersökning av alla patienter som drabbats av en höftprotesinfektion i Sverige mellan 2005–2008. Den visar att de långsiktiga konsekvenserna av att drabbas av en höftprotesinfektion är kopplade till ökad dödlighet, lägre livskvalitet och sämre höftfunktion. Bidragande orsak till den långsiktigt sämre höftfunktionen är upprepade operationsingrepp samt lateralt höftsnitt.
I den sista studien undersöktes om effekterna av följsamhet till PRISS minskade förekomsten av ledprotesinfektioner efter primär höftproteskirurgi. Incidensen var låg före PRISS (0,9%) , men ökade dessvärre efter (1,2%). Denna ökning förklaras av att det opereras fler patienter med de riskfaktorer som identifierats för att drabbas av infektion inklusive fler höftfrakturer efter införandet av PRISS projektet jämfört med före.
Sammanfattningsvis så orsakas ledprotesinfektioner av både vanliga och ovanliga bakterier. Det är svårt att minska en redan låg incidens samtidigt som de långsiktiga konsekvenserna för varje drabbad individ är allvarliga och potentiellt dödliga. Hur går vi vidare från detta? Fokus bör ligga på förebyggande åtgärder hos patienter med hög risk för infektion, hög vaksamhet på och system för tidig upptäckt av infektion samt optimering av behandlingen vid infektion. Vi kan aldrig få bort infektionerna helt men om allt annat blir rätt så har vi vunnit slaget.
Delarbeten i avhandlingen:
I. Wildeman P, Brüggemann H, Scholz CF, Leimbach A, Söderquist B. Propionibacterium avidum as an etiological agent of prosthetic hip joint infection. PLoS One 2016; 11(6): e0158164.
II. Wildeman P, Tevell S, Eriksson C, Lagos AC, Söderquist B, Stenmark B. Genomic characterization and outcome of prosthetic joint infections caused by Staphylococcus aureus. Sci Rep 2020; 10(1): 5938.
III. Wildeman P, Rolfson O, Söderquist B, Wretenberg P, Lindgren V. What are the long-term outcomes of mortality, quality of life, and hip function after prosthetic joint infection of the hip? A 10-year follow-up from Sweden. Clin Orthop Relat Res 2021 May 31.
IV. Wildeman P, Rolfson O, Gordon M, Wretenberg P, Söderquist B, Lindgren V. National infection control program has no effect on postoperative infections after total hip arthroplasty. [Submitted, 2021.]
Om avhandlingen
Författare: Peter Wildeman
Handledare: Professor Bo Söderquist, Örebro Universitet
Bihandledare: Professor Per Wretenberg, Örebro, Universitet och MD Viktor Lindgren, Karolinska Institutet
Opponent: Professor Nils Hailer, Uppsala Universitet
Disputationsdatum: 1 okt 2021