Kurs
Infektioner hos patienter med hematologiska maligniteter
Kursen kommer att täcka både vanliga och ovanliga infektioner som drabbar patientgruppen med hematologiska maligniteter. Infektionskällorna som behandlas är av bakteriologiskt, viralt och mykologiskt ursprung.
Patienter med hematologiska maligniteter löper risk att utveckla såväl flera som svårare infektioner än patienter med ett normalt immunförsvar. Då infektionerna varierar både i ursprung och prevalens är det viktigt för läkare som möter dessa patienter att känna till differentialdiagnoser, diagnostiska metoder och behandlingsalternativ. Många av infektionerna är ovanliga, och är därmed svårare att diagnostisera och att vara uppdaterad på med olika tänkbara behandlingsalternativ. Kursen kommer att täcka både vanliga och ovanliga infektioner som drabbar denna patientgrupp. Infektionskällorna som behandlas är av bakteriologiskt, viralt och mykologiskt ursprung.
Målgrupp
Nivå
ST-läkare, Specialistläkare (fortbildning)
Specialitet
Hematologi, Infektionssjukdomar
Ytterligare information
Kursen är primärt en fortbildningskurs.
Kursens mål – förväntat resultat
Övergripande mål
Att få en överblick över de infektioner som kan drabba denna patientgrupp, samt vilka diagnostiska metoder och behandlingsalternativ som finns.
Resultat för deltagaren
- Känna till vilka tänkbara infektioner som kan orsaka patientens symtom.
- Känna till differentialdiagnostiken.
- Känna till vilka diagnostiska metoder som är lämpligast att använda, samt kostnader för dessa.
- Känna till vilka behandlingsalternativ som är tillgängliga samt deras för- och nackdelar (biverkningar, effekt, kostnad etc.).
Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna beskriva vilka eventuella infektioner som är relaterade till patientens symtom och veta vilka diagnostiska metoder som är lämpligast att använda, samt kostnaderna för dessa och kunna redogöra för vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga och deras för- och nackdelar, dvs. biverkningar, effektivitet och kostnad.
Resultat för patient och samhället
Deltagarna får en genomgång av tillgängliga diagnostiska metoder och behandlingsalternativ ur effektivitets-, säkerhets- och ekonomiskt perspektiv, detta bör ha en gynnsam effekt på både vårdkvaliteten och klinikens ekonomi.
Kursens syfte är även att skapa en dialog mellan deltagande specialiteter för att utveckla vården av dessa komplicerade patienter.
Praktisk information
Sista anmälningsdatum: 12 januari 2023
Avgift: Ingen avgift. I utbildningsarrangemanget ingår 2 luncher samt middag torsdag kväll, 26 januari 2023.
Kontaktperson:
Allan Garlik Jensen
Assoc. Director Medical Affairs
Gilead Nordic
Denmark
Mobile +45 4120 0092
E-mail: allan.jensen@gilead.com