Akuta infektioner på sjukhus
Kursen går igenom vanliga och allvarliga infektioner på sjukhus utgående från olika organsystem med tonvikt på handläggning på akuten och under de första dagarna på vårdavdelning.
Målgrupp: Kursen vänder sig främst till läkare under specialistutbildning som i sin framtida roll kommer att möta infektionspatienter, i första hand ST-läkare inom internmedicin och akutsjukvård eller ST-läkare som befinner sig under den tidiga delen av infektionsmedicin. Kursen kan också vara av intresse för icke-infektionsspecialister som vill uppdatera eller fördjupa sina kunskaper inom området.
Avgift: 13 400 kr exkl. moms. Lunch, kaffe samt viss dokumentation ingår. Resa och logi ingår ej i priset och bokas själv av deltagaren.
Kontakt: Jörgen Byström (e-post) , projektkoordinator vid avdelningen för uppdragsutbildning.
Kursintroduktion
Akuta och potentiellt livshotande infektioner handläggs ofta primärt av andra läkare än infektionsspecialister. Tidig misstanke och korrekt initial handläggning är av avgörande betydelse för hur det går för patienten. En stor andel av patienter som ligger inne på sjukhus har infektioner och pågående antibiotikabehandling, oavsett vilken specialitet de sorterats till.
Kursen går igenom vanliga och allvarliga infektioner på sjukhus utgående från olika organsystem med tonvikt på handläggning på akuten och under de första dagarna på vårdavdelning. Är infektionen samhällsförvärvad eller vårdrelaterad och hur påverkar det behandlingen? Vilka bakterier är relevanta i ett odlingssvar? När ska man ge antibiotika i högdos och vad innebär det? Ska man alltid göra ultraljud av hjärtat när man har hittat stafylokocker i blododling? Har patienten någon faktor som försvårar infektionen såsom underliggande immunsuppression eller förekomst av främmande material i kroppen? Hur ska antibiotikabehandlingen modifieras vid njursvikt, antibiotikaallergi, graviditet eller bärarskap av resistenta bakterier? Behöver jag tänka på något speciellt om febern debuterade efter en resa till tropikerna?
Förhoppningen är att du efter kursen ska kunna handlägga akuta infektioner på sjukhus mer självständigt men också ha insikt i när det är dags att konsultera en infektionsspecialist. Kursen riktar sig i första hand till dig som inte utbildar dig till infektionsläkare men som ändå kommer att handlägga patienter med akuta infektioner på sjukhus.
Kursledaren har ordet!
Amelie Kinch, överläkare vid infektionskliniken, Akademiska sjukhuset
Oavsett specialitet kommer du i din läkargärning att träffa på patienter med akuta infektioner. När det gäller infektioner är det ofta snabba ryck. Med rätt handläggning kan man rädda liv vid exempelvis sepsis eller bakteriell meningit. Det är förstås oerhört viktigt men också givande i rollen som läkare!
Amelie har mångårig erfarenhet av kliniskt arbete och undervisning inom infektionsmedicin. Hon har ett särskilt intresse för infektioner hos immunsupprimerade patienter och går som konsult på bland annat hematologen, organtransplantation och onkologen. Amelie har disputerat på Epstein-Barr virus och posttransplantlymfom.
Varmt välkomna till kursen i akuta infektioner!